14 Nisan 2025 14:35

Yunanistan Fransa’dan gemisavar füzesi alıyor 

Yunanistan ve Fransa arasında yeni bir silah anlaşması imzalandı. 

Varılan anlaşma uyarınca Yunanistan Fransa’dan 16 adet gemisavar füzesi satın alacak. “Exocet” tipi füzelerin uçak, gemi ve denizaltılardan fırlatılabilen farklı versiyonları bulunuyor. Sözleşme bedeli açıklanmadı. 

Füze alımına dair anlaşma, Fransız Savunma Bakanı Sebastien Lecornu’nun Atina’da Yunan mevkidaşı Nikos Dendias’ı ziyareti sırasında duyuruldu. Lecornu, Atina temasları kapsamında Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis ile de bir görüşme gerçekleştirecek. 
Paris ile 2021 yılında savunma paktına imza atan Atina, daha önce üç adet Belharra tipi savaş gemisi ve 24 adet Rafale savaş uçağı sipariş etmişti. 

Bu anlaşmaya ek olarak Yunanistan, 2036 yılına kadar ordusunu modernleştirmek için açıkladığı 25 milyar avroluk paket kapsamında Fransa’dan dördüncü Belharra savaş gemisini de almak istiyor. 

Atina’nın savunma harcamalarını artırması, NATO müttefiki Türkiye ile süregelen askeri tansiyona yanıt olarak görülüyor. Dendias konuk bakan Lecornu ile düzenlediği basın toplantısında, “Yunanistan tehdit oluşturmuyor, aksine tehdit ediliyor” dedi. 

Yunan Kathimerini gazetesine göre Atina-Paris arasındaki iş birliği, savunma anlaşmalarının da ötesine geçiyor. Yunanistan’dan Kıbrıs’a uzanacak su altı elektrik kablosunun inşaat işi Fransız Nexans firmasına verilmişti. Türkiye, kendi deniz sahasından geçtiği gerekçesiyle projeye itiraz ediyor ve Ankara’nın onayının alınması gerektiğini savunuyor. Atina, Fransa’nın desteğiyle projeyi ilerletebilmeyi umuyor. 

Atina’nın, Fransa’nın Türkiye’ye olası silah satışını engellemek için de yoğun diplomasi yürüttüğü belirtiliyor. Türkiye yönetimi, Eurofighter jetleri ve havadan havaya ateşlenen Meteor füzelerinin alımı için Paris’le diyalog halinde. Bu durumun Ege ve Doğu Akdeniz’deki rekabet nedeniyle Atina’yı endişelendirdiği yorumları yapılıyor. (Dış Haberler)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sermaye diktası

Sermaye diktası

İşçi başına 608 bin lira aylık kâr elde eden TÜPRAŞ, dayattığı sefalet sözleşmesine direnen işçilerin eylemlerini ‘tutanakla işten atma’ tehdidini kullanarak şimdilik bastırdı. Kimi zaman ‘demokrasi nutukları’ atan büyük sermayenin, harekete geçen işçiyi önce polisle sonra fişleyerek tehdit etmesi, ülkedeki ‘otoriterleşme’nin esasen kimin işine yaradığını ve sermaye diktasının vardığı boyutu gösteriyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
İmamoğlu'nun X hesabına erişim engeli getirildi.

Evrensel'i Takip Et